Cafeaua este într-o continuă evoluție. Chiar și după ce a fost culeasă, ea evoluează în punga în care este depozitată.
Dacă tot suntem la capitolul acesta, după ce discutăm despre aspectele la care e bine să fim atenți când luăm cafea, vom discuta cum e cel mai bine să depozitați acasă cafeaua cumpărată. But fiiiiirst…
Cafeaua din supermarket
Despre cafeaua din supermarket se știu (de cele mai multe ori) puține lucuri: când a fost prăjită? Când a fost culeasă? Cum a fost procesată? Uscată? Unde exact? Când a fost râșnită? Întrebările acestea rămân fără răspuns de regulă, când vine vorba despre cafeaua vidată, ambalată la raft.
Trecerea cât mai corectă prin aceste etape este esențială în a obține o cafea bună, de calitate. Consumatorii, în mare parte, omit faptul că așa cum se gândesc la fructele, legumele, lactatele sau carnea pe care le cumpără, mereu atenți să fie fresh, să fie proaspete, la fel ar trebui să se gandesca și la cafeaua pe care o cumpără. Ai cumpăra ouă de acum două luni? Ai cumpăra carne de acum 6 luni? Nu. De ce ai bea cafea râșnită și prăjită acum unu-doi ani?

Cafea gata rasnita, in supermarket. Pe pachet, data de ambalare si data pana la care se recomanda consumul. Perioada este de aproape 1 an si jumatate de la rasnire.
Toți avem în minte imaginea aceea în care cineva se bucură că găsește undeva o cafea măcinată, într-o pungă făcută sul, legată cu un elastic undeva într-un dulăpior și mereu există acel cineva care se bucură și exclama “Yes! Avem cafea!”. Dar nu se întreabă dacă e veche de un an sau când a fost râșnită sau cum și nu pare a fi o problemă. Eram exact la fel acum 5-6 ani până să aflu că se poate mai bine de atât. Conta să fie un lichid negru, tare, amar, pentru că în accepțiunea mea, asta era definiția cafelei.
Însă adevărul este că pe măsură ce consumăm cafeaua mai aproape de etapa de recoltare și mai repede după prăjire și râșnire, cu atât mai bună, mai aromată și mai interesantă va fi ceașca ta de cafea și prin urmare, vei avea o experiență surprinzătoare.
Cafelele de la supermarket au, în mare parte, un termen de până la 24 de luni până se consideră a fi expirate și asta probabil pentru că acele cafele sunt atât de prăjite încât a fost sistat orice proces de evoluție sau transformare. De notat că cel mai probabil există și excepții și există blend-uri sau cafele italienești care sunt bune și de la raft sau ambalate mai demult. Nu subliniez că orice cafea prăjită intens este rea sau nu este de calitate. Mare parte din ce înseamnă espresso italienesc are la bază un roast mai puternic decât cele din cafenelele de specialitate și espresso-ul italienesc este o experiență în sine!***
Aici vorbim strict de home brew, micro-cantități de cafea pentru preparat acasă și nevoia de a extrage cele mai frumoase și parfumate elemente din bobul pe care îl avem la îndemână.
Revenind, multe dintre cafelele din supermarket-uri (cele mai ieftine, de regulă) au ajuns în ultima etapă a aromei și te bucuri de ceva ce azi, peste două săptămâni sau peste un an are același gust. Ăsta nu e un semn bun pentru prospețimea cafelei și faptul că la interval de un an cafeaua are cam același gust nu e o virtute.
Cu cât este prăjit bobul de cafea mai tare, cu atât mai multe “canale” apăr în corpul bobului și astfel își face și mai mult aer loc în bobul de cafea, iar această “aerisire” a bobului face cafeaua să fie stătută și să își piardă din uleiuri și arome.**
Cafenele de specialitate, prăjitorii
De altfel, făcând abstracție total de acest aspect al prospețimii, când mergi la raftul de cafea în supermarket ești singur, tu cu tine. Nimeni nu îți va da sfaturi și nimeni nu te va ajuta să alegi ce e potrivit pentru metoda ta de preparare. Lași marketing-ul, ambalajele colorate și sloganurile să te mai convingă că faci alegerea perfectă, pe când într-o cafenea de specialitate primești sfaturi, sugestii, recomandări și în timp, îți faci un prieten și vei avea mereu un sfetnic acolo.
Fără a avea intenția de a forța nota, dar e cam ca la frizer (chiar dacă nu am intrat într-o frizerie de 3-4 ani, dar așa îmi amintesc 🙂 ). În timp dacă barista-ul sau prăjitorul ajunge să îți cunoască gusturile și metodele de preparare, sigur te trezești cu o recomandare când apare ceva nou și interesant de încercat.
Așadar, de ce să ții cont atunci când cumperi o cafea?
- Data prăjirii: a avea acces la informația asta este probabil cel mai imporant aspect pe o pungă de cafea. Caută și alege pungile de cafea care au data prăjirii inscripționată, iar dacă ești într-o prăjitorie locală și nu este menționată pe ambalaj, află de la barista/roaster. 😉 De regulă în prăjitorii locale, cafeaua e fresh.
- Cumpără la interval de până în două săptămâni de la prăjire în mod ideal. Nu există o rețetă universal valabilă. Ar fi ideal să o poți cumpăra la 4-5-6 zile de la prăjire. Unele cafele pot fi delicioase imediat a doua zi după prăjire, altele la 24-48 de ore, iar altele la 6-7-8 zile după. Oricum, o săptămână e o perioadă optimă, iar judecând că o bei după ce o cumperi în cam două săptămâni, o lună e un interval decent în care să te încadrezi. Nu e rău să iei cafea și prăjită acum o lună, însă aici vreau să rămân la recomandările optime pentru gust maxim.
- Cumpără boabe. Dacă nu ai râșniță, roagă barista-ul să o râșnească pentru metoda pentru care o prepari, însă neapărat să respecți cu strictețe depozitarea cafelei sugerată mai jos. Nu aș recomanda să iei cafea râșnită deja, pentru că odată ce este râșnită ea începe să piardă repede tot ce o face să ofere arome și uleiuri delicioase la extracție. O cafea râșnită „moare” mult mai repede decât cafeaua boabe, integrală.
- Pe cât posibil, asigură-te că e trecută zona de recoltare și altitudinea de la care este culeasă cafeaua. Aceste informații denotă o atenție mai mare la cafea, o proveniență controlată și corectă, fiindcă pe cât de ușor sună, monitorizarea precisă a sursei exacte de proveniență, a fermei și a deținătorului fermei (în unele cazuri), presupune costuri suplimentare în lanțul de producție și comerț, iar aceste costuri extra le vor suporta și asuma de regulă cei care respectă cafeaua și nu au un interes pur comercial și de profit.
- Cumpără puțin. Nu cumpăra un kilogram deodată. Cumpără strict cât consumi. Cafelele de regulă vin în pachete de 250gr de la cafenele, însă dacă ești ca mine și bei 2 porții de aeropress pe zi și mai și locuiești cu cineva care bea una sau poate chiar ca tine, două, probabil ai nevoie de 350 de grame pe săptămână. Eu consum 250 gr. în 5 (max) 6 zile. Chiar și 4 dacă vin mulți prieteni în vizită în săptămâna respectivă. Există prăjitorii care vând pachete de 360gr. în București, iar una este Madison Coffee (în incinta parfumeriei de pe Dorobanților). Am băut o cafea excepțională de la ei. You have to try it 🙂 Să vă uitați și în shop pe Facebook. Am înțeles că au adus niște sortimente foarte, foarte interesante și cred că vor fi publicate în curând!
Cam asta ar fi. În rest, recomand să discuți cu prăjitorul sau barista-ul pentru sugestii mulate pe modalitatea ta preferată de preparare.
Prăjitorii de cafea în București? No problem. Iată o listă, în ordinea în care îmi vin în gând și în funcție de ce am consumat până acum (click pe ele, au link):
- Guido
- BOB Coffee Lab
- Madison Coffee
- Claro Cafe
- Origo
- Narcoffee
- Sloane
- Fabrica de Cafea
- Coffee Map Roastery
Dacă am uitat prăjitorii locale, hit me up cu un mesaj sau comment și le adaug.
Mai sunt coffee shop-uri care vând cafele proaspăt prăjite importate, precum:
- Beans and Dots (The Barn Berlin)
- Steam (Gardelli), Frudisiac (Drop Coffee)
- Orygyns (Fjord Coffee, dar au avut în trecut și Hunt Brothers, Bonanza, Horsham, Koppy).
- Two Minutes I si II (Right Side Coffee)
- Alef Espresso Bar (Manhattan, vând și Madison și în curand Five Elephant)
- Bandit (cand am vizitat asteptau cafelele de la mai multe prajitorii din Europa. Revin cu update)
La fel, dacă mai știți cafenele sau bistro-uri care importă de la prăjitorii din afară, hit me up!
Voi reveni pe viitor cu un articol despre coffee-shop-uri din București sau spații preferate. Stay tooned. Momentan am dat doar recomandări pentru coffee purchase for home 😀
Ok, ai luat cafeaua. Cum o depozitezi?
Dacă este o pungă cu ziplock și se poate închide, ține-o la temperatura camerei, ferită de razele soarelui și spații umede. Nu o băga în frigider! Nu îi prelungești viața și dacă cumva ai o ceapă tăiată sau ceva cu miros foarte puternic pe rafturile combinei frigorifice, în 5 zile de ținut acolo cafeaua va avea un gust nu tocmai dorit.**
Dacă nu are modalitate de închidere, pune cafeaua într-un borcan care izolează bine și nu permite aerului să intre. Pe cât posibil nu transparent, ceva de plastic sau colorat, fiindcă lumina soarelui accelerează procesul de pierdre a aromei boabelor.** Iată ceva accesibil de la Barshaker.ro
Iar acum sincer, cel mai important sfat? Ia boabe și ia-ți o râșnită.
Următorul articol va fi despre exact asta: râșnite de cafea automate și manuale și de ce este important să o rasnesti tu, imediat înainte să o prepari, însă va mai dura puțin, fiindcă urmează să plec în concediu 10 zile! <3
Așadar, dacă nu ai fost într-o cafenea de specialitate, încearcă. Spune barista-ului că ești începător într-ale cafelei de specialitate, spune-i cum prepari acasă, ce metodă ai, dacă ai sau nu râșniță și lasă-l să îți recomande ceva. Dacă ai întrebări să nu le ții pentru tine! Ai să vezi că va fi o experiență de învățare foarte, foarte plăcută, pe care cu siguranță vei dori să o revizitezi. Coffee-shop-urile de specialitate sunt locuri cu oameni extraordinari, oameni cu pasiuni comune, comunicativi și săritori. Give it a try!
Enjoy and rememeber! Never drink bad coffee!
*cover image de pe https://unsplash.com/photos/LPi7JulgZaI ** informatii invatate din cartea lui James Hoffmann, The World Atlas of Coffee *** voi face un articol detaliat si cu un expert pe cafea italieneasca
Leave A Reply